Dieta wegańska i wegetariańska a choroba Hashimoto
Dieta wegetariańska jest to sposób żywienia, który polega na eliminacji z jadłospisów produktów pochodzenia zwierzęcego. W zależności od rodzaju diety…
Nietolerancję laktozy zaczęto rozpoznawać dopiero w ciągu ostatnich 50 lat. Obecnie jest ona definiowana jako zespół kliniczny charakteryzujący się bólem brzucha, wzdęciami i biegunką, które występują po spożyciu laktozy.
Laktoza jest disacharydem (dwucukrem) powszechnie występującym w różnego rodzaju produktach spożywczych. Do trawienia laktozy niezbędny jest wyspecjalizowany enzym zwany laktazą. Dzięki niemu laktoza rozkładana jest do glukozy i galaktozy.
Genetycznie zaprogramowana redukcja aktywności laktazy w wieku dorosłym dotyka coraz większej części dorosłej populacji świata i może powodować kłopotliwe objawy trawienne, które mogą się również różnić w zależności od indywidualnej ilości laktazy, czasu pasażu jelitowego, a zwłaszcza od ilość spożytej laktozy.
Wysoka częstość tego zaburzenia występuje generalnie w populacji, nie tylko u chorych na Hashimoto. Szacuje się, że nietolerancja laktozy mniej lub bardziej odczuwalna występuje u około 20 do 80% osobników populacji kaukaskich. W Polsce nietolerancja laktozy dotyka około 30% populacji dorosłej. Problem ten występuje również bardzo często u osób chorujących na Hashimoto.
Produkty zawierające laktozę, czyli głównie produkty mleczne i nabiał są przede wszystkim bogatym źródłem wapnia i białka, ale także witamin z grupy B, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czy pierwiastków jak cynk, magnez i potas. Istotnym jest zatem zapobieganie potencjalnym niedoborom poprzez dobrze zbilansowaną dietę.
Osoby chorujące na Hashimoto nie zawsze mają nietolerancję laktozy, część z nich nie toleruje po prostu mleka, a nabiał już tak. Dlatego nie każda osoba chorująca na Hashimoto musi wprowadzić dietę niskolaktozową. Eliminacja nabiału konieczna jest w przypadku ewidentnych objawów ze strony przewodu pokarmowego. U osób, którym ciężko wyrównać poziom TSH warto również rozważyć diagnostykę w kierunku tej nietolerancji.
Znaczenie uzasadnionej eliminacji laktozy z diety w chorobach tarczycy jest związane z zaburzeniem wchłaniania leków. Eliminacja nabiału z diety w niektórych wypadkach pozwala również na ustąpienie nieprzyjemnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takich jak bóle brzucha, biegunka czy wzdęcia co jednoznacznie poprawia komfort życia.
W badaniach przeprowadzonych na 84 chorujących na zapalenie tarczycy typu Hashimoto wykazano, że 63 z nich ma nietolerancję laktozy. Eliminacja tego cukru doprowadziła do zmniejszenia stężenia TSH bez modyfikacji dawki lewoskrętnej tyroksyny. Z tego powodu autorzy badania sugerują, żeby osoby, które wykazują duże wahania w stężeniu hormonu tyreotropowego i jednocześnie przyjmują wysokie dawki tyroksyny wykonały test w kierunku nietolerancji laktozy (1).
W przypadku jednoczesnego występowania choroby Hashimoto i nietolerancji laktozy istotne jest zatem wprowadzenie diety niskolaktozowej.
Oprócz dietetycznych ograniczeń żywności zawierającej laktozę, można rozważyć również podawanie enzymu laktazy w formie suplementu diety. Obecnie bada się także możliwość zastosowania probiotyków do leczenia nietolerancji laktozy – niektóre szczepy probiotyczne wykazały specyficzną aktywność β-galaktozydazy, wspomagając w ten sposób trawienie laktozy (4).
Leczenie nietolerancji laktozy polega głównie na zmniejszeniu lub wyeliminowaniu takiej ilości laktozy, która spowoduje ustąpienie objawów. W zależności od nasilenia dolegliwości, można postępować następująco:
Podsumowując, przy jednocześnie występującej chorobie Hashimoto i nietolerancji laktozy należy wprowadzić dietę eliminacyjną, dzięki temu zwiększy się skuteczność leczenia farmakologicznego (5).
Pozwoli to również na wyciszenie toczącego się stanu zapalnego w organizmie oraz ustąpienie nieprzyjemnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takich jak bóle brzucha, biegunka czy wzdęcia co jednoznacznie poprawi komfort życia.
Dieta wegetariańska jest to sposób żywienia, który polega na eliminacji z jadłospisów produktów pochodzenia zwierzęcego. W zależności od rodzaju diety…