Przepisy

Śniadanie: Szakszuka z suszonymi pomidorami

Redakcja | 28 maja 2020
Szakszuka z suszonymi pomidorami

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. W weekendy, gdy jest więcej czasu, warto ten czas celebrować. Przygotować coś więcej niż tylko kanapki na szybko. Wasze zdrowie się Wam odwdzięczy za taką dawkę pozytywnej energii na dobry początek dnia.

Szakszuka z suszonymi pomidorami to propozycja śniadania bez laktozy i bez glutenu.

Szakszuka z suszonymi pomidorami: przepis na śniadanie

Składniki na szakszukę:

  • pomidor                    2 sztuki (240 g)
  • suszone pomidory   6 plastrów (42 g)
  • olej rzepakowy         0,75 łyżki (7,5 ml)
  • jaja kurze całe          3 sztuki (150 g)
  • bazylia                       5 liści (5 g)
  • sól                               1 szczypta (2 g)
  • pieprz czarny           1 szczypta (2 g)

Sposób przygotowania szakszuki z pomidorami

  1. Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. 
  2. Suszone pomidory również pokrój w kostkę. 
  3. Na patelni rozgrzej olej. 
  4. Wrzuć pomidory (świeże i suszone) i smaż 2-3 minuty. 
  5. Wbij jaja, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem do momentu ścięcia białka.
  6. Gotową szakszukę posyp posiekaną bazylią.

Wartości odżywcze śniadania:

KCAL białko tłuszcze węglowodany
438 27 24 36
O autorze Redakcja

Mamhashi.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o chorobie Hashimoto, który powstał z myślą o osobach chorych, szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: endokrynologia, dietetyka i psychologia.

Przeczytaj także

Nawyki są po to, by je zmieniać: przed i po zapanowaniu nad Hashimoto