Przepisy

Obiad: makaron z krewetkami i szpinakiem

Redakcja | 4 września 2019
makaron z krewetkami i szpinakiem bez glutenu

Obiad to bardzo ważny posiłek. Zazwyczaj jedzony w trakcie aktywnego dnia jest dla nas doładowaniem energii na kolejne godziny! Najlepiej, by był smaczny i szybki w przygotowaniu. Nasza propozycja obiadu dla osób, które odstawiły gluten i laktozę: makaron z krewetkami i szpinakiem.

Makaron z krewetkami i szpinakiem: przepis na obiad

Składniki na makaron:

  • makaron ryżowy        80 g
  • czosnek                        1 ząbek (5 g)
  • cebula                          0,25 sztuki (27,5 g)
  • pomidor                      1 sztuka (120 g)
  • olej rzepakowy           1,5 łyżeczki (7,5 ml)
  • krewetki tygrysie       10 sztuk (120 g)
  • szpinak                        2 garście (50 g)
  • sól                                 1 szczypta (2 g)
  • pieprz czarny              1 szczypta (2 g)

Sposób przygotowania makaronu z krewetkami

  1. Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Czosnek i cebulę drobno posiekaj, pomidora pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i cebulę, po chwili dodaj krewetki. 
  4. Smaż po 1 minucie z każdej strony. 
  5. Następnie dodaj szpinak i pomidora, smaż jeszcze 2-3 minuty. 
  6. Na koniec na patelnię dodaj ugotowany makaron, całość wymieszaj i dopraw.

Wartości odżywcze śniadania:

KCAL białko tłuszcze węglowodany
509 35 9 75
O autorze Redakcja

Mamhashi.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o chorobie Hashimoto, który powstał z myślą o osobach chorych, szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: endokrynologia, dietetyka i psychologia.

Przeczytaj także

Przekąska: Zielony koktajl z awokado