Zastosowanie spiruliny i chlorelli w terapii choroby Hashimoto
Spirulina i chlorella należą do kategorii superfoods, czyli superżywności, które odznaczają się niezwykłymi właściwościami odżywczymi. Są to produkty roślinne, które…
Leczenie niedoczynności tarczycy polega na regularnej suplementacji brakujących hormonów tarczycy, czyli na przyjmowaniu preparatów tyroksyny – standardowo jest to syntetycznie produkowana lewotyroksyna (1).
Wiele ostatnich badań pokazuje, że w rozwoju i terapii chorób tarczycy, obok farmakoterapii, niezwykle istotne mogą być codzienne nawyki żywieniowe. Stosowanie diety łagodzącej stany zapalne hamującej autoimmunologiczny proces w organizmie, dostarczającej wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiednich ilościach oraz systematyczne spożywanie posiłków może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwijających się chorób i zaburzeń dietozależnych w przebiegu niedoczynności tarczycy, spowolnienia procesu zapalnego choroby Hashimoto, zwiększenia skuteczności farmakoterapii, a także uzyskania korzystnego wpływu na samopoczucie pacjenta (2).
Dieta zgodna z zasadami racjonalnego żywienia powinna uwzględniać podaż pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, a także realizować zapotrzebowanie na: jod, żelazo, selen, cynk oraz witaminę D, witaminę B12 i witaminy antyoksydacyjne (A,C, E) (3) W przypadku stwierdzonych niedoborów lub niskiej podaży wyżej wymienionych składników należy rozważyć ich suplementację (4).
Składniki mineralne i witaminy | Dawka |
Jod (w niedoczynność tarczycy bez choroby Hashimoto) | 150 μg /dzień |
Żelazo | 14 mg/dzień* |
Cynk | 10 mg/dzień |
Selen | 75–200 μg /dzień |
Witamina D | 400 IU/dzień |
Witamina B1 | 1,1 mg/dzień |
Witamina B12 | 2,5 µg/dzień* |
Witamina E | 100 IU/dzień |
Witamina C | 100 – 150 μg /dzień |
*zgodnie z Referencyjną Wartością Spożycia
Składnik niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Jego niedobór może wpływać na pogłębianie deficytów selenu, żelaza czy retinolu (witamina A). Jod znajdziesz głównie w rybach morskich (makrela, dorsz, halibut, łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki) i owocach morza (małże, ostrygi, krewetki), jajach, otrębach, soli jodowanej, wodzie mineralnej czy czerwonym winie (5).
Składnik cząsteczki enzymu tyreoperoksydazy odpowiedzialnego za syntezę hormonów tarczycy. Obniżone stężenie żelaza w organizmie może prowadzić do obniżenia stężenia T3 oraz wzrostu TSH. Osobom z chorobą Hashimoto, jako dobre źródło żelaza poleca się m.in.: czerwone mięso (wołowinę, chudą wieprzowinę, wątróbkę drobiową lub cielęcą, żółtko jaj, pełnoziarniste produkty zbożowe, natkę pietruszki (6, 7).
Składnik białek receptorowych T3. Jego niedobór wpływa na upośledzone wiązanie tego hormonu, przez co stężenie T3 i T4 obniża się. Dodatkowo, niewystarczająca ilość cynku w organizmie powoduje obniżenie tempa przemian hormonów. Spożywanie zarodków pszennych, sezamu, pestek dyni, kakao, nerkowców, słonecznika, oleju lnianego, wątroby oraz żółtka pozwala zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek (8).
Składnik enzymów, które przekształcają tyroksynę (T4) do trójjodotyroniny (T3), reguluje poziom TSH. W przypadku jego niedostatecznej podaży dochodzi do zmniejszenie wytwarzania T3,zmniejsza się także przyswajalność jodu. Prawidłowe działanie selenu zachodzi jedynie przy odpowiedniej podaży jodu, gdyż te dwa pierwiastki wzajemnie modyfikują swoją aktywność i mają wpływ na czynność tarczycy. Selen znajdziesz w żywności o dużej zawartości białka (mięso, ryby i ich przetwory), szczególnie w podrobach, a zwłaszcza w nerkach, jajach, mleku i produktach mleczarskich, czosnku czy grzybach. Niedobór zarówno selenu, jak i jodu może powodować istotne zmiany morfologiczne tkanki tarczycowej (8).
Kojarzona przede wszystkim ze zdrowiem kości, jednak jej niedobór może wpływać niekorzystnie również na tarczycę (rozwój chorób o charakterze zapalnym). Niedobór witaminy D obserwuje się u około 80% chorych na Hashimoto. Najlepszymi jej źródłami są tłuste ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk, makrela, śledź, węgorz) oraz tran. Inne źródła to: ser, żółtko jaja, wątroba (9).
Odpowiedzialne są za prawidłową przemianę węglowodanów, białek i tłuszczów, co jest niezwykle istotne dla zachowania prawidłowego metabolizmu. Witamina B1 reguluje czynność tarczycy wpływając na syntezę hormonów tarczycy. Z kolei niedobór witaminy B12 może dotyczyć aż 40% osób cierpiących na niedoczynność tarczycy i chorobę Hashimoto. Witaminy z grupy B znajdziesz w orzechach, pestkach, fasoli, jajach, nabiale, drobiu czy rybach (10).
Wspomaga wchłanianie selenu zwiększając jednocześnie potencjał przeciwutleniający. Doskonałym źródłem są: oleje roślinne, orzechy, migdały (11).
Odpowiada za syntezę tyrozyny, której niedobór powoduje niedoczynność tarczycy. Ponadto, poprawia wchłanianie hormony lewo tyroksyny, wpływając tym samym korzystnie na poziom TSH jak i FT3 i FT4. Najlepszymi źródłami witaminy C są owoce (czerwona porzeczka, kiwi, owoce cytrusowe, truskawki) i warzywa (czerwona papryka, pietruszka (nać), brukselka, brokuły, kalarepka, pomidory, kapusta, szpinak, rzeżucha) (12).
Podsumowując, odpowiednio zbilansowana dieta niekiedy wzbogacona o suplementację, może korzystnie wpłynąć na poprawę gospodarki hormonalnej u osób z chorobami tarczycy (niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto) stosujących farmakoterapię lewotyroksyną.
Niestety prawidłowe zaplanowanie suplementacji nie jest sprawą prostą i wymaga posiadania sporej wiedzy dietetycznej. Podstawową zasadą jest, aby nie przyjmować wszystkiego razem.
Witaminy i minerały należy przyjmować o odpowiednich porach dnia i łączyć je w sposób przemyślany, uwzględniając ich wzajemne korzystne synergie i eliminując antagonizmy (negatywne interakcje ograniczające wchłanianie). Dobrym rozwiązaniem mogą być protokoły suplementacji ułożone z monopreparatów przez dietetyka lub zastosowanie sprawdzonych, dedykowanych suplementów wielostopniowych np. Thyroset, które zostały stworzone z zastosowaniem tych zasad. Każda suplementacja powinna być monitorowana poprzez wykonywanie regularnych badań poziomów przyjmowanych składników i konsultowanie ich wyników z lekarzem lub dietetykiem.
Spirulina i chlorella należą do kategorii superfoods, czyli superżywności, które odznaczają się niezwykłymi właściwościami odżywczymi. Są to produkty roślinne, które…
Tarczyca pomimo swoich niewielkich rozmiarów może mieć ogromny wpływ na komfort i jakość naszego życia, a także na nasz stan…