Leptynooporność a choroby tarczycy
Tarczyca jest odpowiedzialna za produkcję hormonów: Trójjodotyroniny (T3) oraz Tyroksyny (T4). Regulują one transkrypcję genów. W przeciwieństwie do insuliny lub…
Do każdego leku dołączona zawsze zostaje ulotka, w której można znaleźć dokładny skład przyjmowanego preparatu, wskazówki dotyczące jego zażywania czy przeciwwskazań do jego stosowania, ale także interakcji w jakie może wchodzić dany lek. Niestety niewiele osób po zakupie dowolnego preparatu postanawia się zapoznać z jego ulotką. Jest to jednak bardzo ważne, ponieważ informacje te dotyczą skuteczności podjętego leczenia. Warto być świadomym, w jakie interakcje wchodzi dany lek z żywnością.
Większość osób zdaje sobie sprawę, że przyjmując kilka leków należy zwrócić uwagę, aby nie przyjmować ich jednocześnie, ponieważ mogą one zaburzać wzajemnie swoje działanie. Jednak dla wielu osób informacja, że spożywane leki mogą wchodzić także w interakcję z jedzeniem może być nowa. Nie należy jednak ignorować tego faktu, ponieważ skutki takiego działania mogą być groźne dla zdrowia.
Interakcje pomiędzy składnikami w żywności a lekami mogą prowadzić do zaburzeń we wchłanianiu leków. Poszczególne produkty spożywcze mogą wpływać zarówno na zwiększenie, jak i na zmniejszenie wchłaniania danego leku. Niektóre składniki żywności mogą wpływać także na metabolizm leków w organizmie. Dzieje się tak, ponieważ dany składnik żywności blokuje działanie enzymów, które są odpowiedzialne za metabolizm leku. Inny rodzaj interakcji zachodzić może także na końcowym etapie, czyli podczas wydalania leku z organizmu. Produkty spożywcze wpływać mogą na zmianę pH moczu. Na skutek zakwaszenia moczu może dojść do nasilenia wydalania leków, które mają charakter zasadowy i odwrotnie (1).
Do najczęściej stosowanego leku w przypadku zdiagnozowanej niedoczynności tarczycy należy Euthyrox, który zawiera lewotyroksynę. Lek ten jest analogiem tyroksyny, czyli hormonu tarczycy, której ilość jest obniżona u osób z niedoczynnością tarczycy. Lewotyroksyna zawarta w Ethyroxie może wchodzić w interakcje z żywnością, z tego względu bardzo ważne jest jej odpowiednie zażywanie.
Najważniejszym aspektem w kwestii przyjmowania lewotyroksyny jest jej zażycie na około godzinę przed pierwszym posiłkiem, czyli na czczo. Rola kwasowości żołądka ma kluczowe znaczenie dla wchłanialności leku, z tego względu powinno się go zażywać na pusty żołądek. Do poprawy przyswajalności Eythyroxu przyczyniają się produkty bogate w kwas askorbinowy, czyli witaminę C. Dobrym ich źródłem są: natka pietruszki, czarne porzeczki, kiwi, czerwona papryka, truskawki czy owoce cytrusowe.
Z kolei do czynników, które hamują wchłanianie lewotyroksyny zaliczyć można błonnik pokarmowy (poprzez wpływ na mniejszą biodostępność leku). Jednakże nie oznacza to, że mamy go całkowicie wyeliminować z diety. Należy po prostu zwrócić uwagę, aby nie spożywać za dużo błonnika z dietą, optymalna ilość wynosi około 25-40 g na dobę. Do źródeł błonnika pokarmowego można zaliczyć pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby czy surowe warzywa i owoce.
Produktem spożywczym, który może wpływać na zmniejszone wchłanianie lewotyroksyny jest grejpfrut (2). Zaburza on metabolizm także wielu innych leków. Dlatego, aby uniknąć interakcji stosowanych preparatów z grejpfrutem, nie należy pić soku lub spożywać owocu grejpfruta przez co najmniej 4 godziny przed i 4 godziny po przyjęciu leku. Natomiast papaja zjedzona w dużych ilościach może mieć już znacznie negatywny wpływ na biodostępność lewotyroksyny (czyli na ilość składnika aktywnego, jaka z podanej dawki leku dostanie się do krążenia ogólnego oraz szybkość jej wchłaniania) (3). Należy pamiętać także, że kawa spożyta w nadmiernych ilościach również skutkować będzie obniżeniem wchłaniania Euthyroxu (2).
Warto wspomnieć o soi i jej wpływie na przyswajanie lewotyroksyny. Białko zawarte w soi zmniejsza jej wchłanianie, przez co powoduje konieczność zwiększenia przyjmowanej dawki leku (4). Z tego względu warto zwrócić uwagę na spożywaną soję oraz produkty na jej bazie takie jak np. mleko sojowe czy tofu.
Również dodatki do żywności mogą wchodzić w interakcję z lekami. W przypadku lewotyroksyny działanie zmniejszające wchłanialność leku będzie miał węglan wapnia (5). Na produktach często jest on oznaczony symbolem E170. Węglan wapnia w produktach spożywczych pełni rolę utwardzacza. Nadaje również barwę oraz formuje kształt poprzez swoje właściwości. Znaleźć go można w składzie produktów takich jak: lody, ciasta, herbatniki, czekolada, ale także w konserwach rybnych czy serach dojrzewających.
Tarczyca jest odpowiedzialna za produkcję hormonów: Trójjodotyroniny (T3) oraz Tyroksyny (T4). Regulują one transkrypcję genów. W przeciwieństwie do insuliny lub…
Niedoczynność tarczycy jest chorobą, w przebiegu której dojść może do niedoborów witamin i składników mineralnych w organizmie. Ich przyczyną nie…
Zaparcia – częsty problem w Hashimoto W obecnych czasach zwiększa się zapadalność na chorobę Hashimoto. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego,…
W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na prowadzenie zdrowego stylu życia. Dużo mówi się także o odpowiednim żywieniu w…