Mam Hashimoto – co dalej?
“Hashimoto…” – taką diagnozę słyszy coraz więcej osób trafiających do gabinetu endokrynologa. Brzmi trochę strasznie, trochę jak wyrok…”Mam Hashimoto, co…
Choroba Hashimoto została po raz pierwszy opisana już w 1912 r. przez japońskiego lekarza Hakaru Hashimoto (1881-1934). Statystycznie choroba ta dotyka 5-krotnie częściej kobiet niż mężczyzn. Najwyższą zachorowalność obserwuje się wśród kobiet w wieku 30–50 lat.
Tarczyca to gruczoł dokrewny, który produkuje tyroksynę, trójjodotyroninę oraz kalcytoninę. Hormony tarczycy mają wpływ na metabolizm białek, węglowodanów, tłuszczów oraz cholesterolu. Co więcej pełnią bardzo ważną rolę przebiegu licznych procesów fizjologicznych w organizmie, m.in. wpływają na pracę serca, mięśni oraz układu nerwowego i mózgu. Wykazują najszersze spektrum działania spośród poznanych hormonów, gdyż wpływają na funkcjonowanie większości tkanek organizmu.
Gruczoł tarczycy odpowiada za około 30% spoczynkowej przemiany materii. Przy niedoborze hormonów tarczycy dostarczana z pożywieniem energia jest magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej, co przyczynia się do rozwoju nadwagi i otyłości.
Choroba Hashimoto to przewlekłe, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, które prowadzi do uszkodzenia tarczycy prowadzącym w konsekwencji do niedoczynności tego gruczołu. Układ immunologiczny produkuje przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej (anty-TPO) i przeciw tyreoglobulinie (anty-TG). W wyniku tego powstają nacieki limfocytarne na tarczycy oraz następuje zanik komórek pęcherzykowych gruczołu. Stężenie anty-TPO wpływa na intensywność nacieków limfocytarnych w tarczycy oraz stopień uszkodzenia tego gruczołu.
Podwyższone stężenie przeciwciał anty-TPO we krwi występuje u około 80% pacjentów z chorobą Hashimoto, a u ponad 60% chorych w tej grupie miana anty-TPO są bardzo wysokie. U mniejszej liczby osób (około 50%) również stężenie przeciwciał przeciw tyreoglobulinie (anty-TG) jest wyraźnie podwyższone. Niemniej jednak, ani anty-TPO, ani tym bardziej anty-TG, nie są parametrami świadczącymi o tej chorobie. Warto podkreślić, że stężenia przeciwciał anty-TPO i anty-TG nie są powiązane ze stanem czynnościowym tarczycy oraz rodzajem jego zaburzeń prawidłowego funkcjonowania.
Niedoczynność tarczycy to zbyt niskie stężenie (niedobór) lub nieprawidłowe działanie hormonów tarczycy. Przyczyny choroby Hashimoto nie są do końca znane. Na Hashimoto mają wpływ różnorodne czynniki. Pierwszym z nich są czynniki środowiskowe (w tym: palenie papierosów, stres oraz infekcje wirusowe). Wyróżnia się również czynniki żywieniowe (niedobór selenu, witaminy D, nadmiar jodu) (4) oraz inne choroby autoimmunologiczne (cukrzyca typu 1, celiakia). Najczęstszym powodem niedoczynności tarczycy jest choroba Hashimoto – niedoczynność tarczycy występuje u ponad 90% pacjentów z tą chorobą (1).
Rozpoznanie choroby Hashimoto, poza wywiadem i obrazem klinicznym, wymaga wykonania badań laboratoryjnych obejmujących oznaczenie stężenia hormonów tarczycy i przeciwciał przeciwtarczycowych. W celu dokładniejszej diagnozy i zobrazowania stanu tarczycy zaleca się również wykonanie badania ultrasonograficznego tarczycy (USG) (2).
Objawy ogólne mają charakter bardzo różnorodny i zależą od przyczyny schorzenia, czasu trwania i stopnia rozwoju choroby. Główne objawy choroby Hashimoto i niedoczynności tarczycy to wypadanie włosów, przyrost masy ciała, zaparcia, suchość skóry (głównie w okolicach łokci, kolan), depresja, senność i zmęczenie, a także wole tarczycowe (5).
Dotychczas nie opracowano skutecznego leczenia przyczynowego tej choroby. Stosuje się jedynie leczenie objawowe. Polega ono na podawaniu L-tyroksyny (L-T4). L-T4 zmniejsza rozmiary wola, a także zapobiega wzrostowi stężenia TSH. W niewielkim stopniu ma też wpływ na zmniejszenie stężenia anty-TPO. Z uwagi na małe prawdopodobieństwo (5-10%) samoistnego ustąpienia niedoczynności tarczycy u chorych, leczenie L-tyroksyną prowadzi się bezterminowo. Nie bez znaczenia jest również odpowiednia dieta dla osób chorujących na Hashimoto. Wskazuje się wspomaganie żywieniowe leczenia poprzez odpowiednią terapię dietetyczną – oczywiście – indywidualną dla każdego przypadku. W zależności od przebiegu leczenia, wyników badań proponuje się racjonalne odżywianie, a w niektórych przypadkach eliminację glutenu, ograniczenie spożycia laktozy oraz spożywanie minimalnej ilości produktów wolotwórczych (tzw. goitrogenów).
“Hashimoto…” – taką diagnozę słyszy coraz więcej osób trafiających do gabinetu endokrynologa. Brzmi trochę strasznie, trochę jak wyrok…”Mam Hashimoto, co…
Choroby autoimmunologiczne są coraz częstszym problemem współczesnego społeczeństwa. Pojęcie to dotyczy grupy chorób, w przebiegu których dochodzi do autoagresji. Oznacza…
Wiele aspektów choroby Hashimoto ciągle podlega badaniom. W ciągu ostatnich kilku lat, prowadzono badania na temat możliwości suplementacji, objawów choroby,…
Choroba Hashimoto jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy u dzieci. Szacuje się, że choroba Hashimoto dotyczy nawet do 10% dzieci, a…
Na przełomie ostatnich lat otyłość określa się mianem epidemii XXI wieku. Co więcej, problem zbyt wysokiej zawartości tkanki tłuszczowej dotyka…
Diagnostyka laboratoryjna czynności tarczycy obejmuje ocenę stężenia TSH, hormonów tarczycy i przeciwciał przeciwtarczycowych. Lista badań podstawowych w Hashimoto Oznaczanie stężenia…