Przepisy

Letnie posiłki w chorobie Hashimoto

Redakcja | 25 lipca 2024

Choroba Hashimoto to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, które prowadzi do niedoczynności tego gruczołu. Osoby cierpiące na Hashimoto powinny zwracać szczególną uwagę na swoją dietę, aby wspierać funkcjonowanie tarczycy i minimalizować objawy choroby. Letnie miesiące, szczególnie przełom lipca i sierpnia, oferują wiele sezonowych owoców i warzyw dostępnych w Polsce. Ważne jest również, aby wybierać warzywa z niewielką ilością goitrogenów, które mogą wpływać na funkcjonowanie tarczycy. Oto kilka wskazówek i propozycji na zdrowe letnie posiłki dla osób z Hashimoto.

 

Sezonowe owoce i warzywa

W Polsce na przełomie lipca i sierpnia dostępnych jest wiele świeżych owoców i warzyw, które można wykorzystać w diecie:

  • Owoce: maliny, jagody, borówki, porzeczki, agrest, brzoskwinie, morele, śliwki, jabłka.
  • Warzywa: pomidory, ogórki, cukinia, bakłażan, papryka, marchew, buraki.

 

Warzywa z niewielką ilością goitrogenów

Warzywa zawierające goitrogeny mogą wpływać na funkcjonowanie tarczycy, dlatego osoby z Hashimoto powinny ograniczać ich spożycie lub poddawać je odpowiedniej obróbce termicznej. Na szczęście wiele sezonowych warzyw ma niską zawartość goitrogenów. Należą do nich:

  • Ogórek
  • Papryka
  • Cukinia
  • Marchew
  • Burak

 

Negatywne działanie związków goitrogennych można zmniejszyć poprzez poddanie ich odpowiedniej obróbce technologicznej, tj. gotowanie, mrożenie, moczenie, blanszowanie czy kiszenie. Najlepiej, aby nie spożywać produktów bogatych w goitrogeny na surowo. Warzywa należy gotować w odkrytym naczyniu, ponieważ goitrogeny ulatniają się z parą wodną. W ten sposób jesteśmy w stanie obniżyć ich zawartość nawet o 30%. Do warzyw z wysoką zawartością tych związków zaliczamy głównie warzywa krzyżowe:

  • Kapusta włoska
  • Jarmuż
  • Brokuł
  • Brukselka
  • Kalafior
  • Żółta rzepa
  • Kapusta głowiasta
  • Rzodkiew

Jeśli szukacie więcej inspiracji na pyszne i zdrowe posiłki z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców, idealnie dopasowane do potrzeb osób z chorobą Hashimoto, koniecznie sprawdźcie aplikację Mamhashi. Znajdziecie tam szeroki wybór przepisów uwzględniających sezonowe produkty, które wspierają zdrowie tarczycy i ogólne samopoczucie. Aplikacja oferuje nie tylko przepisy, ale także porady dietetyczne, które pomogą Wam w codziennym planowaniu posiłków i utrzymaniu zdrowej diety.

Przykłady zdrowych letnich posiłków

  • Czekoladowa owsianka z czereśniami

Składniki:

  • płatki owsiane ½ szklanki (55 g)
  • napój migdałowy 1 szklanka (240 ml)
  • czereśnie 1 garść (90 g)
  • czekolada gorzka 2 kostki (12 g)
  • migdały ¾ garści (22 g)
  • jogurt naturalny 2 łyżki (50 g)

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane ugotuj na napoju migdałowym.
  2. Czereśnie wypestkuj.
  3. Czekoladę i migdały posiekaj.
  4. Owsiankę przełóż do miseczki.
  5. Dodaj na wierzch czekoladę, migdały i jogurt.
KCAL białko tłuszcze węglowodany
547 16 25 69

 

  • Koktajl jagodowy z migdałami

Składniki:

  • jogurt naturalny  szklanki (165 g)
  • czarne jagody ¾ szklanki (97 g)
  • banan ½ sztuki (100 g)
  • płatki owsiane 1 łyżka (10 g)
  • migdały ½ łyżki (7 g)

Przygotowanie:

  1. Zblenduj wszystkie składniki (w razie potrzeby dodaj wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję koktajlu).
KCAL białko tłuszcze węglowodany
329 12 9 54

 

  • Curry z kalafiorem i kurczakiem

Składniki:

  • ryż basmati 5 łyżek (75 g)
  • kalafior ¼ sztuki (275 g)
  • cebula ¼ sztuki (30 g)
  • szczypiorek 1 łyżka (5 g)
  • mięso z piersi kurczaka 140 g
  • sos sojowy ¾ łyżki (7 ml)
  • kurkuma mielona 2 szczypty
  • kmin rzymski (kumin) 2 szczypty
  • imbir mielony 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • pieprz czarny 1 szczypta
  • olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
  • pomidor 1 sztuka (170 g)

Przygotowanie:

  1. Przed ugotowaniem przepłucz ryż 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą.
  2. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  3. Zwróć uwagę, aby ryż nie był rozgotowany.
  4. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj al dente w osolonej wodzie, bez przykrywki.
  5. Cebulę i szczypiorek posiekaj, mięso pokrój w kostkę.
  6. Wymieszaj mięso z sosem sojowym i przyprawami.
  7. Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż cebulę.
  8. Dodaj mięso i smaż, aż będzie gotowe.
  9. Dodaj obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora oraz kalafiora.
  10. Całość wymieszaj, duś przez około 8-10 minut i posyp szczypiorkiem.
  11. Podawaj z ryżem.
KCAL białko tłuszcze węglowodany
627 45 14 84

Powyższe przepisy zostały dopasowane dla osób z kalorycznością 1800 kcal. Ilości mogą się różnić w zależności od zapotrzebowania.

Nawodnienie

Latem szczególnie ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, co jest kluczowe również dla osób z Hashimoto. Wspomaga funkcje metaboliczne i trawienne, które często są osłabione z powodu niedoczynności tarczycy. Odpowiednie nawodnienie pomaga zapobiegać zaparciom, wspiera detoksykację organizmu, a także reguluje temperaturę ciała, co jest istotne dla osób wrażliwych na zimno. Ponadto nawodnienie wpływa na zdrowie skóry, redukując jej suchość, oraz poprawia funkcje poznawcze i nastrój, dlatego regularne picie wody jest niezbędnym elementem dbania o zdrowiej. Oprócz wody w upalne dni można sięgać również po:

  • Wodę z dodatkiem cytryny i mięty
  • Herbaty ziołowe mrożone – takie jak mięta, melisa czy rumianek

 

Podsumowanie

Lato to idealny czas na wzbogacenie diety w świeże, sezonowe owoce i warzywa, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Osoby z chorobą Hashimoto mogą cieszyć się smacznymi, zdrowymi posiłkami, które wspierają ich zdrowie. Warto wybierać lekkie, odżywcze potrawy, które są łatwe do przygotowania oraz pełne witamin, składników mineralnych i antyoksydantów.



Ugaś objawy Hashimoto z aplikacją mobilną!

Pobierz aplikację, z którą życie z Hashimoto będzie łatwiejsze!
Profesjonalne wsparcie, indywidualny plan diety i duża dawka motywacji w jednym miejscu.

Przeczytaj także
poradnik hashimoto pobierz mamhashi.pl
DARMOWY PREZENT!

    Skip to content