Przepisy

Śniadanie: jajecznica ze szpinakiem i ricottą

Redakcja | 30 stycznia 2020
jajecznica ze szpinakiem i ricotta

Na śniadanie jajecznica! Czyli pierwszy pomysł, który przychodzi do głowy w Polskim domu: szybko i smacznie.

Ale tym razem urozmaicimy ją, by była również pełna wartości odżywczych – na śniadanie podajemy jajecznicę ze szpinakiem i ricottą.

Jajecznica ze szpinakiem i ricottą: przepis na śniadanie

Składniki na śniadanie:

  • olej rzepakowy – 0,75 łyżeczki (3,75 ml)
  • szpinak – 2 garście (50 g)
  • jaja kurze całe – 2 sztuki (100 g)
  • sól – 1 szczypta (2 g)
  • pieprz czarny – 1 szczypta (2 g)
  • ser ricotta – 3 łyżki (60 g)
  • chleb żytni razowy – 1 kromka (40 g)

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj szpinak i duś przez 2-3 minuty.
  2. Wbij jaja, dodaj przyprawy i smaż do momentu ścięcia jaj.
  3. Pod koniec dodaj pokruszony ser.
  4. Podawaj z pieczywem.

Wartości odżywcze śniadania:

KCAL białko tłuszcze węglowodany
390 23 22 26
O autorze Redakcja

Mamhashi.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o chorobie Hashimoto, który powstał z myślą o osobach chorych, szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: endokrynologia, dietetyka i psychologia.

Przeczytaj także

Kolacja: jajko w koszulce z pastą z awokado i ricotty