Przepisy

Przekąska: Imbirowe frytki z marchewki z dipem jogurtowo-czosnkowym

Redakcja | 18 października 2019
Imbirowe frytki z marchewki z dipem jogurtowo-czosnkowym

Nadchodzi weekend! Po ciężkim tygodniu mamy ochotę odpocząć, zjeść coś dobrego i nie musieć myśleć o niczym. Kto z Was tak ma? Najlepiej jeszcze, żeby przekąska, którą będziemy konsumować, była małym cheat mealem, na którego w tygodniu sobie nie pozwalamy. Pizza? Frytki? A może zamiast tego frytki z marchewki? A do tego dip jogurtowo-czosnkowy?

Smaczniejsze i zdrowsze niż te tradycyjne!

Imbirowe frytki z marchewki z dipem jogurtowo-czosnkowym: przepis na zdrową przekąskę

Składniki na frytki:

  • marchew – 3 sztuki (135 g)
  • imbir – 1 plaster (10 g)
  • olej rzepakowy – 0,75 łyżeczki (3,75 ml)
  • papryka czerwona słodka – 1 szczypta (2 g)
  • papryka czerwona ostra – 1 szczypta (2 g)
  • kurkuma mielona – 1 szczypta (2 g)
  • sól – 1 szczypta (2 g)
  • pieprz czarny – 1 szczypta (2 g)

Składniki na dip:

  • czosnek – 0,5 ząbka (2,5 g)
  • jogurt naturalny bez laktozy – 0,33 szklanki (82,5 g)
  • sól – 1 szczypta (2 g)
  • pieprz czarny – 1 szczypta (2 g)

Sposób przygotowania

Imbirowe frytki z marchewki:

  1. Marchew obierz i pokrój w słupki.
  2. Imbir zetrzyj na tarce.
  3. Olej połącz z przyprawami, imbirem i marynatą natrzyj marchewki.
  4. Wyłóż na blaszkę i piecz w 180°C przez około 20 minut.

Dip jogurtowo-czosnkowy:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę. 
  2. Wymieszaj jogurt z solą, pieprzem i czosnkiem.

Wartości odżywcze frytek:

KCAL białko tłuszcze węglowodany
170 7 6 26
O autorze Redakcja

Mamhashi.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o chorobie Hashimoto, który powstał z myślą o osobach chorych, szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: endokrynologia, dietetyka i psychologia.

Przeczytaj także

Przekąska: Imbirowe frytki z marchewki z dipem jogurtowo-czosnkowym