Jak unikać pestycydów i metali ciężkich w diecie wspierającej tarczycę?
Tarczyca jest niezwykle wrażliwa na toksyny środowiskowe, w tym pestycydy i metale ciężkie. Te szkodliwe substancje mogą zaburzać produkcję hormonów…
Warzywa psiankowate oraz goitrogeny często budzą kontrowersje w kontekście odżywiania wśród osób z chorobami tarczycy. Czym są goitrogeny, jakie są ich właściwości, i czy rzeczywiście musimy eliminować warzywa psiankowate z diety?
Goitrogeny to związki chemiczne, które mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy poprzez blokowanie wchłaniania jodu, niezbędnego do produkcji hormonów tarczycy. Najbardziej znane goitrogeny to tiocyjaniany, izotiocyjaniany i glukozynolany, które występują w warzywach krzyżowych, takich jak kapusta, brokuły, kalafior czy jarmuż [1].
Warzywa psiankowate, do których zalicza się m.in. pomidory, bakłażany, ziemniaki i paprykę, są bogate w witaminy – C, B6, niacynę i kwas foliowy, a także w minerały – fosfor, magnez, żelazo oraz antyoksydanty. Zawierają również takie związki jak alkaloidy, saponiny oraz lektyny, które mogą być niekorzystne dla zdrowia i powodować między innymi ból brzucha, wymioty, biegunkę czy dolegliwości ze strony układu nerwowego. Zazwyczaj to liście i zielone, niedojrzałe owoce zawierają ich najwięcej. Tracą one aktywność pod wpływem gotowania (wyjątek stanowi bulwa ziemniaka) [2].
Co z tymi ziemniakami?
Zawierają one związki takie jak α-solanina i α-chakonina. Gromadzone są w każdej części rośliny od korzenia po liście, a to, co nas najbardziej interesuje – również w bulwach. Bulwy o zielonym zabarwieniu zawierają ich najwięcej i nie należy ich spożywać [2, 3]. Tradycyjna obróbka termiczna nieznacznie obniża stężenie alkaloidów w ziemniakach – nie ma się jednak co martwić. Zatrucia solaniną odnotowano rzadko i zazwyczaj dotyczyły one ziemniaków dziko występujących odmian spożywanych na surowo [3].
Goitrogeny mogą być niebezpieczne dla osób z istniejącymi problemami z tarczycą, ponieważ zakłócają zdolność tarczycy do wchłaniania jodu, co jest kluczowe dla produkcji hormonów tarczycy, takich jak tyroksyna (T4) i trójjodotyronina (T3). Niedobór tych hormonów prowadzi do niedoczynności tarczycy, co może objawiać się zmęczeniem, przyrostem masy ciała, depresją i innymi problemami zdrowotnymi [4].
Warzywa psiankowate, choć bogate w składniki odżywcze, zawierają również wspomniane wyżej alkaloidy, saponiny i lektyny, które w dużych ilościach mogą mieć toksyczne działanie na organizm i dodatkowo obciążać tarczycę. Przykładowo lektyny mogą zakłócać wchłanianie składników odżywczych i potencjalnie wywoływać stany zapalne, co wpływa na choroby autoimmunologiczne np. Hashimoto. Dodatkowo saponiny i lektyny, które również znajdują się w warzywach psiankowatych, mogą zwiększać przepuszczalność jelit, pogłębiając stany zapalne [4].
Goitrogeny:
Warzywa psiankowate:
Gotowanie:
Blanszowanie:
Obieranie:
Unikanie zielonych, niedojrzałych warzyw:
Mnóstwo pomysłów na przepisy dla osób z Hashimoto, które ograniczają spożycie warzyw psiankowatych i zawierających goitrogeny, znajdziecie w aplikacji Mamhashi. Jadłospisy opracowane są przez wykwalifikowanych dietetyków, a pomimo ograniczania niektórych grup produktów, odpowiednio zbilansowane i odżywcze. Aplikacja oferuje nie tylko przepisy, ale także porady dietetyczne, które pomogą Wam w codziennym planowaniu posiłków i utrzymaniu zdrowej diety.
U osób z Hashimoto nie ma potrzeby całkowitego wykluczania warzyw psiankowatych ani warzyw zawierających goitrogeny z diety, o ile są one spożywane w umiarkowanych ilościach i odpowiednio przetwarzane. Warzywa te dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych i mogą być częścią zdrowej diety. Osoby z problemami tarczycy powinny jednak zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem i dietetykiem w celu indywidualnego dostosowania diety. Właściwe przygotowanie żywności, takie jak gotowanie, blanszowanie czy obieranie ze skórki może znacząco zmniejszyć ryzyko negatywnego wpływu goitrogenów na zdrowie tarczycy.
Tarczyca jest niezwykle wrażliwa na toksyny środowiskowe, w tym pestycydy i metale ciężkie. Te szkodliwe substancje mogą zaburzać produkcję hormonów…
Hashimoto to przewlekła choroba autoimmunologiczna, która prowadzi do stopniowego uszkodzenia tarczycy i zaburzeń w produkcji hormonów. Odpowiednia dieta odgrywa kluczową…
Tarczyca to gruczoł odgrywający kluczową rolę w regulacji procesów metabolicznych, funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego. Zanieczyszczenie środowiska, w tym obecność…
Insulinooporność jest częstym zjawiskiem współwystępującym razem z chorobą Hashimoto. W związku z tym, jak bliskie jest dla nas zagadnienie insulinooporności,…
Zmiana nawyków żywieniowych nie należy do łatwych zadań, zwłaszcza gdy funkcjonujemy w środowisku, które nie wspiera nas w tej decyzji….
W dzisiejszych czasach coraz częściej spotykamy się z chorobami tarczycy, szacuje się, że mogą one występować nawet u 22% społeczeństwa….