Kortyzol – co warto o nim wiedzieć?
Kortyzol, nazywany hormonem stresu, odgrywa kluczową rolę w regulacji wielu funkcji organizmu, w tym metabolizmu, odpowiedzi immunologicznej i ciśnienia krwi….
Warzywa psiankowate oraz goitrogeny często budzą kontrowersje w kontekście odżywiania wśród osób z chorobami tarczycy. Czym są goitrogeny, jakie są ich właściwości, i czy rzeczywiście musimy eliminować warzywa psiankowate z diety?
Goitrogeny to związki chemiczne, które mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy poprzez blokowanie wchłaniania jodu, niezbędnego do produkcji hormonów tarczycy. Najbardziej znane goitrogeny to tiocyjaniany, izotiocyjaniany i glukozynolany, które występują w warzywach krzyżowych, takich jak kapusta, brokuły, kalafior czy jarmuż [1].
Warzywa psiankowate, do których zalicza się m.in. pomidory, bakłażany, ziemniaki i paprykę, są bogate w witaminy – C, B6, niacynę i kwas foliowy, a także w minerały – fosfor, magnez, żelazo oraz antyoksydanty. Zawierają również takie związki jak alkaloidy, saponiny oraz lektyny, które mogą być niekorzystne dla zdrowia i powodować między innymi ból brzucha, wymioty, biegunkę czy dolegliwości ze strony układu nerwowego. Zazwyczaj to liście i zielone, niedojrzałe owoce zawierają ich najwięcej. Tracą one aktywność pod wpływem gotowania (wyjątek stanowi bulwa ziemniaka) [2].
Co z tymi ziemniakami?
Zawierają one związki takie jak α-solanina i α-chakonina. Gromadzone są w każdej części rośliny od korzenia po liście, a to, co nas najbardziej interesuje – również w bulwach. Bulwy o zielonym zabarwieniu zawierają ich najwięcej i nie należy ich spożywać [2, 3]. Tradycyjna obróbka termiczna nieznacznie obniża stężenie alkaloidów w ziemniakach – nie ma się jednak co martwić. Zatrucia solaniną odnotowano rzadko i zazwyczaj dotyczyły one ziemniaków dziko występujących odmian spożywanych na surowo [3].
Goitrogeny mogą być niebezpieczne dla osób z istniejącymi problemami z tarczycą, ponieważ zakłócają zdolność tarczycy do wchłaniania jodu, co jest kluczowe dla produkcji hormonów tarczycy, takich jak tyroksyna (T4) i trójjodotyronina (T3). Niedobór tych hormonów prowadzi do niedoczynności tarczycy, co może objawiać się zmęczeniem, przyrostem masy ciała, depresją i innymi problemami zdrowotnymi [4].
Warzywa psiankowate, choć bogate w składniki odżywcze, zawierają również wspomniane wyżej alkaloidy, saponiny i lektyny, które w dużych ilościach mogą mieć toksyczne działanie na organizm i dodatkowo obciążać tarczycę. Przykładowo lektyny mogą zakłócać wchłanianie składników odżywczych i potencjalnie wywoływać stany zapalne, co wpływa na choroby autoimmunologiczne np. Hashimoto. Dodatkowo saponiny i lektyny, które również znajdują się w warzywach psiankowatych, mogą zwiększać przepuszczalność jelit, pogłębiając stany zapalne [4].
Goitrogeny:
Warzywa psiankowate:
Gotowanie:
Blanszowanie:
Obieranie:
Unikanie zielonych, niedojrzałych warzyw:
Mnóstwo pomysłów na przepisy dla osób z Hashimoto, które ograniczają spożycie warzyw psiankowatych i zawierających goitrogeny, znajdziecie w aplikacji Mamhashi. Jadłospisy opracowane są przez wykwalifikowanych dietetyków, a pomimo ograniczania niektórych grup produktów, odpowiednio zbilansowane i odżywcze. Aplikacja oferuje nie tylko przepisy, ale także porady dietetyczne, które pomogą Wam w codziennym planowaniu posiłków i utrzymaniu zdrowej diety.
U osób z Hashimoto nie ma potrzeby całkowitego wykluczania warzyw psiankowatych ani warzyw zawierających goitrogeny z diety, o ile są one spożywane w umiarkowanych ilościach i odpowiednio przetwarzane. Warzywa te dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych i mogą być częścią zdrowej diety. Osoby z problemami tarczycy powinny jednak zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem i dietetykiem w celu indywidualnego dostosowania diety. Właściwe przygotowanie żywności, takie jak gotowanie, blanszowanie czy obieranie ze skórki może znacząco zmniejszyć ryzyko negatywnego wpływu goitrogenów na zdrowie tarczycy.
Kortyzol, nazywany hormonem stresu, odgrywa kluczową rolę w regulacji wielu funkcji organizmu, w tym metabolizmu, odpowiedzi immunologicznej i ciśnienia krwi….
Szczawiany, czyli sole kwasu szczawiowego, są naturalnymi związkami chemicznymi występującymi w wielu produktach spożywczych, szczególnie roślinnych. Chociaż szczawiany są naturalnym…
Szukając rozwiązania problemów zdrowotnych, często można natknąć się na diety oparte na różnych podejściach żywieniowych, których działanie nie jest udowodnione…
Bardzo często okres jesienno-zimowy przyczynia się do spadku odporności naszego organizmu. Specjalistyczne czasopismo o zdrowym odżywianiu “Food Forum” wraz z…
Stosowanie środków antykoncepcyjnych w chorobie Hashimoto to temat budzący wiele wątpliwości. Najczęstsze obawy kobiet chorujących na autoimmunologiczne przewlekłe zapalenie tarczycy…
W dzisiejszych czasach coraz częściej spotykamy się z chorobami tarczycy, szacuje się, że mogą one występować nawet u 22% społeczeństwa….