Szczawiany w diecie – czy są szkodliwe?
Szczawiany, czyli sole kwasu szczawiowego, są naturalnymi związkami chemicznymi występującymi w wielu produktach spożywczych, szczególnie roślinnych. Chociaż szczawiany są naturalnym…
Szczawiany, czyli sole kwasu szczawiowego, są naturalnymi związkami chemicznymi występującymi w wielu produktach spożywczych, szczególnie roślinnych. Chociaż szczawiany są naturalnym…
Power nap, czyli krótka drzemka w ciągu dnia, zyskuje coraz większą popularność jako sposób na poprawę koncentracji i regenerację organizmu….
Warzywa psiankowate oraz goitrogeny często budzą kontrowersje w kontekście odżywiania wśród osób z chorobami tarczycy. Czym są goitrogeny, jakie są…
W poszukiwaniu skutecznych metod poprawy zdrowia, pacjenci często trafiają na alternatywne modele żywienia, które obiecują szybką poprawę metabolizmu i równowagi…
Hormony tarczycy (T3 – trijodotyronina i T4 – tyroksyna), a także hormon stymulujący tarczycę (TSH), odgrywają kluczową rolę w organizmie…
Choroba Hashimoto to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, które prowadzi do niedoczynności tego gruczołu. Osoby cierpiące na Hashimoto powinny zwracać szczególną uwagę…
Wykrycie choroby niedoczynności tarczycy wiążę się z wykonaniem szeregu badań, które potwierdzą jej obecność. Do jednych z kilku badań zalicza…
Tłusty Czwartek to dzień, który kochają wszyscy. Niektóre z Was wolą jednak zjeść zdrowszą wersję pączka z niższym indeksem glikemicznym. Jeśli…
Nawet jeszcze kilka lat temu trudno było znaleźć w internecie czy księgarniach rzetelną wiedzę na temat choroby Hashimoto. Gdzie sięgać…