Przepisy

Krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym: kolacja bez laktozy i bez glutenu

Redakcja | 17 kwietnia 2020
zupa krem pomidorowa

Nasza propozycja na prostą, szybką i bezglutenową kolację? Krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym.

Dla osób, które w swojej diecie muszą wykluczyć laktozę oraz gluten ten krem będzie doskonałym rozwiązaniem.

Krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym: przepis na kolację

Składniki na kolację:

  • czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • imbir – 1 plaster (10 g)
  • olej rzepakowy – 0,33 łyżeczki (1,65 ml)
  • pomidory krojone w sosie własnym 1- ,5 szklanki (360 g)
  • woda – 0,25 szklanki (60 ml)
  • sól – 1 szczypta (2 g)
  • pieprz czarny – 1 szczypta (2 g)
  • mleczko kokosowe – 2 łyżki (20 ml)
  • chleb bezglutenowy wieloziarnisty – 1,5 kromki (60 g)
  • kolendra – 1 łyżka (3 g)

Sposób przygotowania

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir zetrzyj na tarce. 
  2. Na dnie garnka rozgrzej olej i podsmaż czosnek i imbir. 
  3. Dodaj pomidory, przyprawy, wodę i gotuj przez kilka minut. 
  4. Zblenduj zupę na krem, dodaj mleczko kokosowe i zagotuj. 
  5. Pieczywo zapiecz w tosterze i pokrój w kostkę. 
  6. Krem posyp posiekaną kolendrą i grzankami.

Wartości odżywcze śniadania:

KCAL białko tłuszcze węglowodany
319 8 12 51
O autorze Redakcja

Mamhashi.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o chorobie Hashimoto, który powstał z myślą o osobach chorych, szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: endokrynologia, dietetyka i psychologia.

Przeczytaj także

Śniadanie: Szakszuka z suszonymi pomidorami