6 mitów na temat diety pacjentów z chorobą Hashimoto
Mit 1 – Nie jedz żadnych pokarmów wolotwórczych takich jak m.in brokuł, kalafior, brukselka, kapusta, jarmuż. Rośliny te zawierają goitrogeny…
Od paru lat, regularnie można usłyszeć, że jedną z najczęściej występujących chorób tarczycy jest Hashimoto – choroba, której przyczyny ciągle nie są do końca poznane. Przypuszcza się, że mogą do nich należeć: czynniki genetyczne, infekcje bakteryjne, wirusowe, stres, palenie papierosów, czynniki żywieniowe (np. spożycie jodu z żywnością). Hashimoto może współwystępować z innymi chorobami o podłożu autoimmunologicznym np. z celiakią (1).
Na czym polega to schorzenie? Komórki układu immunologicznego, odpowiadające za odporność organizmu, zaczynają kierować odpowiedź immunologiczną w stronę własnych prawidłowych komórek. W wyniku tego procesu następuje stopniowe niszczenie tkanek tarczycy, co prowadzi do uszkodzenia jej funkcji wydzielniczej, czyli zmniejszonej produkcji hormonów (tyroksyny i trójjodotyroniny) (2).
Do najbardziej charakterystycznych i najczęściej zgłaszanych przy chorobie Hashimoto objawów należą trudności w utrzymaniu masy ciała, ciągłe zmęczenie i senność. Zmęczenie odczuwane przy współwystępowaniu choroby Hashimoto może nie mieć związku z brakiem snu czy intensywnym wysiłkiem fizycznym lub psychicznym. Zmniejszenie metabolizmu mięśni, zwolnienie pracy serca oraz zwolnienie pracy mózgu prowadzi do zmniejszenia zdolności wysiłkowych. Jest to spowodowane tym, że hormony tarczycy (tyroksyna i trójjodotyronina), których produkcja i wydzielanie do krwi w tej chorobie maleją, są odpowiedzialne za regulację przemiany materii. Przy niedoborze hormonów tempo przemiany materii może zmniejszyć się nawet o 30%. Dodatkowo istnieje związek między niedoczynnością tarczycy a depresją, przy czym zły nastrój i stany depresyjne mogą występować nawet kiedy funkcja wydzielnicza tarczycy jest prawidłowa – stwierdzono zmiany fizyczne, ale stężenie hormonów we krwi jest prawidłowe.
Ze względu na podobne objawy choroby Hashimoto do zespołu przewlekłego zmęczenia (chronic fatigue syndrome, CFS), może nastąpić pomyłka w diagnozie. Jest to zespół, w którym uczucie zmęczenia trwa dłużej niż 6 miesięcy, a współistniejącymi objawami często mogą być: kaszel, ból gardła, powiększone węzły chłonne, bóle mięśni i stawów, nadmierna senność bądź bezsenność. Ponadto, u pacjentów z zespołem przewlekłego zmęczenia wyniki stężenia hormonów we krwi są podobne do łagodnej postaci niedoczynności tarczycy oraz zbyt niskiego stężenia fT3.
Według dostępnych danych, najczęściej chorują kobiety aktywne zawodowo w wieku 20-40 lat. Istnieje wiele hipotez dotyczących przyczyn wystąpienia zespołu przewlekłego zmęczenia, obejmują one infekcje wirusowe, czynniki genetyczne, psychologiczne, podłoże immunologiczne oraz hormonalne. U pacjentów z tym syndromem występuje zmniejszona aktywność fizyczna, której skutkiem może być zwiększenie masy ciała, również jednego z objawów Hashimoto. (3)
Hormony tarczycy są produkowane i wydzielane do krwi na zasadzie sprzężenia zwrotnego ujemnego osi podwzgórze-przysadka-tarczyca. Podwzgórze jest narządem koordynującym wydatkowanie energii. Do niego docierają “informacje” o stężeniu hormonów we krwi, intensywności wysiłku oraz zapasach energii. Głównym hormonem produkowanym przez tarczycę jest tyroksyna, która przekształcana jest do trójjodotyroniny przez usunięcie jednego atomu jodu z cząsteczki. Trójjodotyronina jest głównym hormonem, który odpowiada za to, aby produkcja energii wzrosła.
W chorobie Hashimoto obserwuje się zazwyczaj wysokie stężenie TSH (hormonu, który stymuluje tarczycę do produkcji hormonów) oraz zbyt niskie stężenie fT4 i w zaawansowanej postaci choroby fT3. fT3 jest głównym aktywnym hormonem, jego rolą jest gospodarowanie energią zawartą w postaci zapasów tłuszczów i węglowodanów. Jego niedobór prowadzi do zaburzenia wydatkowania energii z tych źródeł, co prowadzi do zmniejszonego wykorzystania zasobów energii, w efekcie czego następuje spadek wydolności fizycznej, zmęczenia i senności (4).
Najczęściej wybieranym przez konsumentów produktem pobudzającym układ nerwowy jest kofeina, która wykazuje krótkotrwałe działanie pobudzające na układ nerwowy. Niestety spożywanie nadmiernych ilości, może prowadzić do wielu niepożądanych skutków np. może prowadzić do obniżenia nastroju, utrudnia wchłanianie magnezu i sprzyja odwodnieniu.
Lepszym rozwiązaniem będzie stosowanie innych naturalnych składników żywności, które działają pobudzająco oraz stosowanie diety, która nie powoduje uczucia zmęczenia i senności (5).
Do produktów, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu zaliczają się:
Najważniejszym czynnikiem oraz pierwszym krokiem decydującym o efektywnym leczeniu pacjenta jest prawidłowa diagnoza na podstawie dokładnie przeprowadzonego wywiadu z pacjentem oraz wynikach badań laboratoryjnych. Trwają badania nad możliwością leczenia zespołu przewlekłego zmęczenia, którego objawy mogą wskazywać na Hashimoto. Z kolei w chorobie Hashimoto przyjmowanie tyroksyny w postaci tabletek nie musi być jedynym rozwiązaniem na zmniejszenie nasilenia objawów lub całkowite pozbycie się ich. Dzięki prawidłowej diecie oraz aktywności fizycznej (pamiętaj o cennych endorfinach!) możemy wspomóc leczenie farmakologiczne i z dnia na dzień czuć się coraz lepiej.
Mit 1 – Nie jedz żadnych pokarmów wolotwórczych takich jak m.in brokuł, kalafior, brukselka, kapusta, jarmuż. Rośliny te zawierają goitrogeny…
Wypadanie włosów jest jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych, z którym borykają się zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Może być ono…
Brak odpowiednich witamin i minerałów może zakłócać produkcję i regulację hormonów tarczycy, co prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych. W dzisiejszych…
Fluor jest dostarczany do naszego organizmu głównie wraz z dietą oraz produktami wzbogaconymi w ten składnik (np. pasty do zębów)….
Choroba Hashimoto i insulinooporność to dwa powszechnie występujące zaburzenia, które mogą współwystępować i wzajemnie na siebie oddziaływać. Mimo że dotyczą…
Szczawiany, czyli sole kwasu szczawiowego, są naturalnymi związkami chemicznymi występującymi w wielu produktach spożywczych, szczególnie roślinnych. Chociaż szczawiany są naturalnym…