Ciekawostki

6 mitów na temat diety pacjentów z chorobą Hashimoto

Redakcja | 2 lipca 2019
6 mitów na temat diety pacjentów z chorobą Hashimoto mamhashi

Mit 1 Nie jedz żadnych pokarmów wolotwórczych takich jak m.in brokuł, kalafior, brukselka, kapusta, jarmuż.

Rośliny te zawierają goitrogeny i spożywanie ich powoduje, że gorzej wchłaniany jest jod. Jod jest składnikiem mineralnym niezbędnym do produkcji hormonów tarczycy. Należy jednak pamiętać, że zawartość goitrogenów zmniejsza się  pod wpływem obróbki termicznej (szczególnie gotowania bez przykrywki). Szacuje się, że obróbka termiczna może obniżyć zawartość goitrogenów do ok. 30%. Pamiętajmy, że rośliny krzyżowe zawierają dużo wapnia, siarki i kwasu foliowego, które zalecane są w diecie u osób z autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy.

Mit 2 – Stosuj dietę niskokaloryczną, przeciwnie będziesz tyć.

Stosuj dietę niskokaloryczną, przeciwnie będziesz tyć mamhashi

Prawdą jest, że u osób z chorobą Hashimoto tempo metabolizmu może być obniżone. Tarczyca odpowiada za około 30% spoczynkowej przemiany materii. Niedobór hormonów tarczycy może powodować magazynowanie energii w postaci tkanki tłuszczowej, ma to bezpośredni wpływ na problemy z utrzymaniem należnej masy ciała. Jednak absolutnie wystrzegaj się diet bardzo niskokalorycznych! Nadmierne obniżanie kaloryczności diety, może upośledzić już i tak zwolniony metabolizm. Należy unikać także niedożywienia białkowego i niedoboru składników odżywczych (1).

Mit 3 – W momencie zdiagnozowania Hashimoto, trzeba przejść na dietę bezglutenową.

Jest to bardzo często pojawiający się mit. Nie u każdej osoby z autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy istnieje konieczność eliminacji glutenu z diety. Prawdą jednak jest to, że występowanie celiakii jest znacznie częstsze u chorych na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy niż u osób zdrowych. Zanim zdecydujesz się wprowadzić na stałe dietę bezglutenową, wykonaj badania diagnostycznych w kierunku celiakii.. Eliminacja produktów zbożowych w których znajduje się gluten może zwiększać ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych, zwłaszcza dotyczy to witaminy z grupy B oraz błonnika (2).

Mit 4 – Musisz wyłączyć ze swojej diety nabiał.

Musisz wyłączyć ze swojej diety nabiał. mamhashi

Bardzo często spotykanym mitem jest to, że w momencie zdiagnozowania Hashimoto, kategorycznie trzeba wykluczyć każdy rodzaj nabiału począwszy od mleka krowiego, po sery, kefiry, jogurty i inne produkty wytwarzane z mleka. Jest to prawda ale tylko w przypadku gdy stwierdza się nietolerancję laktozy. Jeśli masz stwierdzoną nietolerancję laktozy zalecana jest dieta niskolaktozowa. Dopuszcza się wtedy do 10 g laktozy pochodzących z produktów mlecznych fermentowanych tj. ok. 150- 200 g jogurty/kefiru/maślanki/dobę.  W takiej diecie w umiarkowanych ilościach można spożywać sery twarde (ser pleśniowy, ser żółty, parmezan, mozzarella, feta ). Całkowicie wykluczyć z diety: mleko krowie, kozie, owcze, śmietana, lody, sery miękkie (3).

Mit 5 – Suplementuj jod

Jod jest niezbędnym mikroelementem do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i produkcji hormonów tarczycy. Jednak nadmiar jodu może nasilać objawy choroby Hashimoto i proces autoagresji. Dodatkowo oprócz jodu do produkcji hormonów tarczycy niezbędne są także inne składniki jak selen, żelazo, cynk, witamina D i.in. Ewentualna suplementacja powinna być uzgodniona z lekarzem (4).

Mit 6 – Jedz dużo owoców!

Jedz dużo owoców 6 mitów na temat diety pacjentów z chorobą Hashimoto mamhashi

Owoce są istotną grupą produktów w diecie, ze względu na to, że są źródłem wielu witamin, składników mineralnych i błonnika. Pamiętajmy jednak, że w diecie Hashimoto zaleca się ograniczać spożycie produktów o wysokim IG, takimi są m.in: dojrzałe banany, winogrona, większość suszonych owoców i inne. W tej sytuacji należy zachować ostrożność i planować w swoim jadłospisie owoce, które nie wpłyną na intensywny wzrost stężenia glukozy we krwi. Pamiętajmy też, że substancje wolotwórcze, które są niwelowane w częściowo pod wpływem temperatury znajdują się też w niektórych owocach, takich jak truskawki, gruszki. Dodatkowo przeprowadzone do tej pory badania wykazały, że zawarta w owocach fruktoza jest może być równie częstą przyczyną nietolerancji pokarmowych co laktoza.

Literatura

  1. Heckl S. Reiners C. Buck AK. Schäfer A. Dick A. Scheurlen M: Evidence of impaired carbohydrate assimilation in euthyroid patients with Hashimoto’s thyroiditis. European Journal of Clinical Nutrition (2015), s. 1-7.
  2. Kawicka A, Regulska-Ilow B.: Metabolic disorders and nutritional status in autoimmune thyroid diseases. Postępy Higieny Medycyny Doświadczalnej (online) (2015); s. 69.
  3. Ratajczak A.E. Moszak M. Grzymisławski M.: Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne (2017), ISSN 2451–1870 (online); 7(4): s. 305-311.
  4. Zakrzewska E. Zegan M. Michota-Katulska E.: Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna (2015), XLVIII, 2: s.117-127.
O autorze Redakcja

Mamhashi.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o chorobie Hashimoto, który powstał z myślą o osobach chorych, szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: endokrynologia, dietetyka i psychologia.

Przeczytaj także

Joanna Krupa i Gigi Hadid, czyli sławne osoby z Hashimoto