Kortyzol – co warto o nim wiedzieć?
Kortyzol, nazywany hormonem stresu, odgrywa kluczową rolę w regulacji wielu funkcji organizmu, w tym metabolizmu, odpowiedzi immunologicznej i ciśnienia krwi….
Okres świąteczny już coraz bliżej! Dla wielu z nas to czas dietetycznych wyrzeczeń i grzeszków. Tradycyjne polskie potrawy wigilijne są zazwyczaj kaloryczne i mocno odbiegają od zasad zdrowego odżywiania. Jak zatem przetrwać ten czas? Przede wszystkim zachować zdrowy rozsądek i nie dać się zwariować. Święta na restrykcyjnej diecie to też nienajlepszy pomysł. Podsuwamy Wam zatem kilka zasad, które pomogą zachować balans.
Kortyzol, nazywany hormonem stresu, odgrywa kluczową rolę w regulacji wielu funkcji organizmu, w tym metabolizmu, odpowiedzi immunologicznej i ciśnienia krwi….
Szczawiany, czyli sole kwasu szczawiowego, są naturalnymi związkami chemicznymi występującymi w wielu produktach spożywczych, szczególnie roślinnych. Chociaż szczawiany są naturalnym…
Warzywa psiankowate oraz goitrogeny często budzą kontrowersje w kontekście odżywiania wśród osób z chorobami tarczycy. Czym są goitrogeny, jakie są…
SIBO (z ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth), czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje się nadmierną ilością bakterii w jelicie…
Mit 1 – Nie jedz żadnych pokarmów wolotwórczych takich jak m.in brokuł, kalafior, brukselka, kapusta, jarmuż. Rośliny te zawierają goitrogeny…
Kurkuma to roślina, która jest bardzo szeroko wykorzystywana, przede wszystkim jako przyprawa w kuchni azjatyckiej. Jej żółta barwa oraz charakterystyczny…