Dieta w Hashimoto: najważniejsze pytania
Podstawową rolę w leczeniu choroby Hashimoto odgrywa farmakoterapia, jednak równie istotna jest odpowiednia dieta. Na najważniejsze pytania dotyczące diety odpowiadała…
Nigella sativa powszechnie znana jako czarnuszka siewna, czarnuszka ogrodowa lub czarny kmin jest rośliną jednoroczną, wywodzącą się z rodziny jaskrowatych. Charakteryzuje się białymi lub niebieskimi kwiatami, mocno rozgałęzionymi pędami oraz czarnymi nasionami. Rośnie ona głównie w ciepłym klimacie. Spotkać ją można jednak również na terenie Europy, w rejonie zachodniej Azji oraz północnej Afryki. Popularna jest także w Indiach i w Egipcie. Popularność tej rośliny z roku na rok zwiększa się prawdopodobnie z uwagi na jej cenne walory smakowe, ale także wysoką wartość odżywczą oraz dobrze poznane właściwości zdrowotne.
Olej z czarnuszki jest dobrym źródłem korzystnych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. linolowego, oleinowego, arachidonowego oraz eikozadienowego). Nasiona czarnuszki są także bogate w witaminy (np. wit. E) i składniki mineralne takie jak: wapń, cynk, miedź, potas i żelazo. Czarnuszka jest ponadto źródłem steroli roślinnych, które pomagają w walce z wysokim poziomem cholesterolu. W jej składzie znajdziemy także flawonoidy posiadające właściwości przeciwutlniające, chroniące przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami.(1).
Czarnuszka znajduje liczne zastosowanie w przemyśle spożywczym. Ze względu na cenione walory smakowe oraz właściwości konserwujące zarówno olej jak i nasiona czarnuszki stosowane są powszechnie jako przyprawa i dodawane są do ciast, pieczywa, mięs, marynat czy sałatek.
Czarnuszka jest jednak rośliną cenioną nie tylko w świecie kulinarnym, ale również w medycynie. Doniesienia piśmiennictwa dotyczą głównie jej działania przeciwutleniającego, przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego. Wykazano również jej korzystny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu oraz glukozy w surowicy krwi. Ze względu na swoją szeroką aktywność biologiczną czarnuszka jest coraz częściej stosowana w profilaktyce i leczeniu chorób zakaźnych, chorób układu oddechowego, chorób związanych z przewodem pokarmowym, a także chorób nerek i układu krążenia (2, 3).
Według badań opublikowanych w czasopiśmie „BMC Complementary and Alternative Medicine” w 2016 roku, spożycie kilku gramów czarnuszki, może wywierać korzystny wpływ na przebieg autoimmunologicznych chorób tarczycy, w tym choroby Hashimoto.
Do badania przeprowadzonego przez Farhangi i wsp. włączonych zostało 40 osób chorych na Hashimoto w wieku od 22 do 50 lat. Populacja badana została następnie podzielona na dwie grupy. Jedna z grup otrzymała 2 g sproszkowanych nasion czarnuszki w kapsułkach, druga natomiast przyjmowała taką samą ilość skrobi, która pełniła rolę placebo. Czas trwania interwencji w obu grupach wyniósł 8 tygodni. Po tym okresie w grupie otrzymującej czarnuszkę, w porównaniu z osobami przyjmującymi placebo, zaobserwowano istotne statystycznie obniżenie wybranych wskaźników antropometrycznych takich jak: masa ciała, wskaźnik BMI oraz obwód talii. W grupie badanej zaobserwowano również znaczne zmniejszenie stężenia hormonu TSH (przed interwencją: 6.42 ± 3.86 mIU/l, po interwencji: 4.13 ± 2.35 mIU/l) i przeciwciał przeciwko peroksydazie tarczycowej (anty-TPO, przed interwencją: 294.55 ± 210.05 IU/ml, po interwencji: 147.99 ± 158.33 IU/ml). W grupie otrzymującej czarnuszkę wykazano ponadto zwiększenie stężenia trijodotryroniny (T3; przed interwencją: 0.92 ± 0.27 mmol/l, po interwencji: 1.06 ± 0.34 mmol/l) natomiast stężenie tyroksyny (T4) pozostało bez zmian. Z kolei w grupie przyjmującej placebo nie zaobserwowano podobnych efektów.
Niniejsze badanie wykazało korzystny wpływ stosowania czarnuszki na funkcjonowanie tarczycy i parametry antropometryczne u pacjentów z chorobą Hashimoto. Biorąc pod uwagę zaobserwowane efekty zdrowotne warto rozważyć wprowadzenie czarnuszki do terapii choroby Hashimoto (4).
Podsumowując, nasiona czarnuszki siewnej, obok swoich walorów cenionych w sztuce kulinarnej, wykazują także udowodnione właściwości zdrowotne. Do tej pory wykazane zostało m.in. jej działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwcukrzycowe. Jednak najnowsze wyniki badań mogą sugerować także korzystne właściwości czarnuszki w terapii chorób o podłożu autoimmunologicznym, w tym także choroby Hashimoto.
Podstawową rolę w leczeniu choroby Hashimoto odgrywa farmakoterapia, jednak równie istotna jest odpowiednia dieta. Na najważniejsze pytania dotyczące diety odpowiadała…
Fluor jest dostarczany do naszego organizmu głównie wraz z dietą oraz produktami wzbogaconymi w ten składnik (np. pasty do zębów)….
Kurkuma to roślina, która jest bardzo szeroko wykorzystywana, przede wszystkim jako przyprawa w kuchni azjatyckiej. Jej żółta barwa oraz charakterystyczny…
Firma Merck Sp. z o.o. – producent popularnego leku Eutyrox N, w porozumieniu z Urzędem Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych…
Zielona herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele dotychczas przeprowadzonych badań wykazało, że zawarte w herbacie katechiny oraz…
W ostatnich kilku latach ukazało się kilka publikacji na temat wpływu biotyny na zafałszowanie wyników niektórych badań laboratoryjnych, w tym…