Najlepsze składniki mineralne i witaminy dla funkcjonowania tarczycy
Brak odpowiednich witamin i minerałów może zakłócać produkcję i regulację hormonów tarczycy, co prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych. W dzisiejszych…
Profilaktyka jodowa w Polsce opiera się na wzbogacaniu soli w jod, co umożliwiło wyeliminowanie niedoboru tego pierwiastka wśród społeczeństwa (1). Niestety wraz z sukcesem pojawiło się ryzyko nowego problemu, jakim jest nadmiar jodu. Przyczyną tego jest jodowanie soli, która obejmuje jednakowo teren całego kraju, bez wykluczenia regionów nadmorskich, naturalnie bogatych w jod. Z tego artykułu dowiesz się jak spożywanie soli jodowanej może wpłynąć na ryzyko chorób tarczycy.
Sól stosowana jest powszechnie i często, a więc jest dobrym materiałem, aby wzbogacić ją w niedoborowy składnik. Dlaczego akurat w jod? Aby odpowiedzieć na to pytanie należy zastanowić się nad skutkami niedoboru tego pierwiastka.
Głównym następstwem niedoboru jodu jest pojawienie się niedoczynności tarczycy i wola endemicznego (powiększenie tarczycy). Dodatkowo niedobór jodu zwiększa ryzyko zachorowania na raka tarczycy i raka żołądka (1). Innym skutkiem niedoboru tego pierwiastka jest obniżenie sprawności funkcji mózgowych, takich jak myślenie, koncentracja, czy uczenie. Warto wspomnieć, że niedobór jodu na etapie życia płodowego może spowodować niedorozwój mózgu u płodu, a na etapie dzieciństwa opóźnienie rozwoju (2). Tak więc celem jodowania soli jest profilaktyka niedoboru jodu i konsekwencji jakie z tego wynikają.
Nadmiar jodu z kolei jest konsekwencją zbyt wysokiej łącznej podaży tego pierwiastka z diety, suplementów oraz powietrza. Czasami jednak suplementy jodu stosowane są celowo, ponieważ istnieją mity, które mówią, że wysokie dawki jodu leczą choroby tarczycy, co jest nieprawdą.
Zbyt wysoka dawka jodu może doprowadzić do efektu odwrotnego niż zamierzony i chwilowo zahamować wychwyt jodu, a tym samym zaburzyć syntezę hormonów tarczycy (3). Warto wspomnieć, że suplementy jodu powinny być stosowane tylko pod kontrolą lekarza, a zalecenia ich spożywania dotyczą jedynie kobiet planujących ciążę, będących w ciąży oraz karmiących piersią.
Zauważono, że w krajach, w których wprowadzono obowiązek jodowania soli nastąpił znaczny wzrost zachorowań na choroby autoimmunologiczne. Udowodniono, że niższe spożycie jodu wiąże się z mniejszym ryzykiem choroby Hashimoto.
Dlaczego tak się dzieje? Mechanizm działania nadmiaru jodu na wzrost ryzyka wystąpienia tej choroby nie został jeszcze dokładnie poznany. Prawdopodobnie wiąże się on z tym, że nadmiar jodu działa prozapalnie, niszczy i zmienia budowę komórek tarczycy, co w efekcie pobudza układ odpornościowy, który atakuje własne komórki organizmu (4).
Źródła jodu można podzielić na powietrze oraz produkty spożywcze. Powietrze o największej zawartości jodu to powietrze znajdujące się przede wszystkim nad obszarami nadmorskimi i nadoceanicznymi.
Natomiast zawartość jodu w poszczególnych produktach spożywczych różni się w zależności od regionu pochodzenia. Najwięcej jodu można znaleźć w wodorostach (w tym spirulinie), rybach, owocach morza oraz w mniejszej ilości w produktach mlecznych (5).
Z kolei przykładem produktu wzbogaconego w jod jest już wcześniej wspomniana sól. Warto wspomnieć, że nie każdy rodzaj soli dostępnej na rynku jest jodowany. Takim przykładem może być sól himalajska. Według norm wystarczające dzienne spożycie wśród osób dorosłych wynosi 150 μg, natomiast w ciąży wzrasta do 220 μg, a w laktacji do 290 μg.
Z jednej strony jodowanie soli pozwoliło rozwiązać problem niedoboru jodu na obszarach, które są ubogie w ten pierwiastek. Z drugiej jednak strony przyczyniło się do większego ryzyka wystąpienia nadmiaru jodu wśród grup ludności, które nie potrzebują dodatkowych jego źródeł, co z kolei może między innymi zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Hashimoto. Reasumując zarówno nadmiar jak i niedobór jodu są niekorzystne dla organizmu, dlatego w tej kwestii należy zachować złoty środek.
Brak odpowiednich witamin i minerałów może zakłócać produkcję i regulację hormonów tarczycy, co prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych. W dzisiejszych…
Kortyzol, nazywany hormonem stresu, odgrywa kluczową rolę w regulacji wielu funkcji organizmu, w tym metabolizmu, odpowiedzi immunologicznej i ciśnienia krwi….
Szczawiany, czyli sole kwasu szczawiowego, są naturalnymi związkami chemicznymi występującymi w wielu produktach spożywczych, szczególnie roślinnych. Chociaż szczawiany są naturalnym…
Podstawową rolę w leczeniu choroby Hashimoto odgrywa farmakoterapia, jednak równie istotna jest odpowiednia dieta. Na najważniejsze pytania dotyczące diety odpowiadała…
Wiele aspektów choroby Hashimoto ciągle podlega badaniom. W ciągu ostatnich kilku lat, prowadzono badania na temat możliwości suplementacji, objawów choroby,…
Okres świąteczny już coraz bliżej! Dla wielu z nas to czas dietetycznych wyrzeczeń i grzeszków. Tradycyjne polskie potrawy wigilijne są…