Czy dieta ketogeniczna jest odpowiednia dla osób z Hashimoto?
Hashimoto to przewlekła choroba autoimmunologiczna, która prowadzi do stopniowego uszkodzenia tarczycy i zaburzeń w produkcji hormonów. Odpowiednia dieta odgrywa kluczową…
Bardzo często okres jesienno-zimowy przyczynia się do spadku odporności naszego organizmu. Specjalistyczne czasopismo o zdrowym odżywianiu “Food Forum” wraz z wydawnictwem “Forum” w dniu 24 listopada, we Wrocławiu zorganizowało konferencję z zakresu immunodietetyki. Prelekcje zostały wygłoszone przez doświadczonych dietetyków oraz lekarzy, którzy przekazali najaktualniejszą wiedzę z zakresu żywienia i jej wpływu na układ immunologiczny.
Wśród ekspertów pojawiła się dr Jolanta Arytm, wygłaszając prelekcję o bioaktywnych składnikach żywności. Przekazano rzetelną wiedzę z zakresu żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób infekcyjnych, nowotworowych, alergii i chorób z autoagresji.
Podczas konferencji pokazano, że istotnym czynnikiem wpływającym na obniżenie odporności organizmu jest stres. Dr. n. med. Karolina Karabin z Cambrige Diagnostic (Polska) wygłosiła prelekcję na temat diety dla zestresowanych – odbudowa odporności i równowagi hormonalnej organizmu.
Co więcej, nie zabrakło prelegentki dr.n.med Magdaleny Cubały-Kucharskiej, która zwróciła szczególną uwagę na wpływ biotoksyn na chroniczne infekcje.
Kolejne wykłady z dziedziny immunodietetyki dotyczyły diagnostyki laboratoryjnej wtórnych niedoborów odporności, przeprowadzonej przez dr.n.med Iwonę Kozak-Michałowską.
Nie zabrakło tematu mikrobioty jelitowej jako generatora odporności. Dr n.biol. Anna Basińska z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu, która wyjaśniła istotną rolę mikroflory jelitowej czyli odporności z brzucha.
Świetnie zostało wyjaśnione pojęcie adaptogenów w walce o odporność na stres przez mgr Paulinę Ihnatowicz. Przedstawiono również wpływ olejów rybich jako cennych biologicznie substancji budulcowych systemów obronno-regeneracyjnych organizmu człowieka – prezentacja dr n.biol. Barbary Bukowskiej.
Oczywiście nie zapomniano o żywności superfoods, jako wsparciu układu odpornościowego wygłoszonej przez dr n.med Angelikę Kargulewicz oraz aspekcie osób aktywnych fizycznie i wsparcia ich układu immunologicznego przez żywność – wykład Marka Fischera.
Konferencja dostarczyła ogromnej dawki dietetycznej wiedzy z zakresu zaleceń dietetycznych, najnowszych rekomendacji towarzystw naukowych oraz popartych doświadczeniem opinii specjalistów.
W czasie przerw prócz dietetycznych przekąsek można było zapoznać się z ofertą partnerską firm, produkujących suplementy diety, produkty naturalnie wzmacniające organizm oraz wykonujące badania laboratoryjne, które są przydatne w praktyce zarówno dietetyka jak i lekarza.
Oczywiście liczymy na kolejne owocne konferencje i wystąpienia prelegentów z zakresu żywienia i dietetyki.
Hashimoto to przewlekła choroba autoimmunologiczna, która prowadzi do stopniowego uszkodzenia tarczycy i zaburzeń w produkcji hormonów. Odpowiednia dieta odgrywa kluczową…
Tarczyca to gruczoł odgrywający kluczową rolę w regulacji procesów metabolicznych, funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego. Zanieczyszczenie środowiska, w tym obecność…
Choroby tarczycy, takie jak niedoczynność czy nadczynność, mogą znacząco wpływać na przebieg ciąży oraz zdrowie matki i dziecka. Dlatego kluczowe…
Zielona herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele dotychczas przeprowadzonych badań wykazało, że zawarte w herbacie katechiny oraz…
Stosowanie środków antykoncepcyjnych w chorobie Hashimoto to temat budzący wiele wątpliwości. Najczęstsze obawy kobiet chorujących na autoimmunologiczne przewlekłe zapalenie tarczycy…
Lektyny są to białka wiążące węglowodany należące do rodziny glikoprotein. Lektyny mogą być dostarczane do organizmu człowieka wraz z pożywieniem….