Najlepsze składniki mineralne i witaminy dla funkcjonowania tarczycy
Brak odpowiednich witamin i minerałów może zakłócać produkcję i regulację hormonów tarczycy, co prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych. W dzisiejszych…
Bardzo często okres jesienno-zimowy przyczynia się do spadku odporności naszego organizmu. Specjalistyczne czasopismo o zdrowym odżywianiu “Food Forum” wraz z wydawnictwem “Forum” w dniu 24 listopada, we Wrocławiu zorganizowało konferencję z zakresu immunodietetyki. Prelekcje zostały wygłoszone przez doświadczonych dietetyków oraz lekarzy, którzy przekazali najaktualniejszą wiedzę z zakresu żywienia i jej wpływu na układ immunologiczny.
Wśród ekspertów pojawiła się dr Jolanta Arytm, wygłaszając prelekcję o bioaktywnych składnikach żywności. Przekazano rzetelną wiedzę z zakresu żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób infekcyjnych, nowotworowych, alergii i chorób z autoagresji.
Podczas konferencji pokazano, że istotnym czynnikiem wpływającym na obniżenie odporności organizmu jest stres. Dr. n. med. Karolina Karabin z Cambrige Diagnostic (Polska) wygłosiła prelekcję na temat diety dla zestresowanych – odbudowa odporności i równowagi hormonalnej organizmu.
Co więcej, nie zabrakło prelegentki dr.n.med Magdaleny Cubały-Kucharskiej, która zwróciła szczególną uwagę na wpływ biotoksyn na chroniczne infekcje.
Kolejne wykłady z dziedziny immunodietetyki dotyczyły diagnostyki laboratoryjnej wtórnych niedoborów odporności, przeprowadzonej przez dr.n.med Iwonę Kozak-Michałowską.
Nie zabrakło tematu mikrobioty jelitowej jako generatora odporności. Dr n.biol. Anna Basińska z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu, która wyjaśniła istotną rolę mikroflory jelitowej czyli odporności z brzucha.
Świetnie zostało wyjaśnione pojęcie adaptogenów w walce o odporność na stres przez mgr Paulinę Ihnatowicz. Przedstawiono również wpływ olejów rybich jako cennych biologicznie substancji budulcowych systemów obronno-regeneracyjnych organizmu człowieka – prezentacja dr n.biol. Barbary Bukowskiej.
Oczywiście nie zapomniano o żywności superfoods, jako wsparciu układu odpornościowego wygłoszonej przez dr n.med Angelikę Kargulewicz oraz aspekcie osób aktywnych fizycznie i wsparcia ich układu immunologicznego przez żywność – wykład Marka Fischera.
Konferencja dostarczyła ogromnej dawki dietetycznej wiedzy z zakresu zaleceń dietetycznych, najnowszych rekomendacji towarzystw naukowych oraz popartych doświadczeniem opinii specjalistów.
W czasie przerw prócz dietetycznych przekąsek można było zapoznać się z ofertą partnerską firm, produkujących suplementy diety, produkty naturalnie wzmacniające organizm oraz wykonujące badania laboratoryjne, które są przydatne w praktyce zarówno dietetyka jak i lekarza.
Oczywiście liczymy na kolejne owocne konferencje i wystąpienia prelegentów z zakresu żywienia i dietetyki.
Brak odpowiednich witamin i minerałów może zakłócać produkcję i regulację hormonów tarczycy, co prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych. W dzisiejszych…
Kortyzol, nazywany hormonem stresu, odgrywa kluczową rolę w regulacji wielu funkcji organizmu, w tym metabolizmu, odpowiedzi immunologicznej i ciśnienia krwi….
Szczawiany, czyli sole kwasu szczawiowego, są naturalnymi związkami chemicznymi występującymi w wielu produktach spożywczych, szczególnie roślinnych. Chociaż szczawiany są naturalnym…
Stosowanie środków antykoncepcyjnych w chorobie Hashimoto to temat budzący wiele wątpliwości. Najczęstsze obawy kobiet chorujących na autoimmunologiczne przewlekłe zapalenie tarczycy…
Nawet jeszcze kilka lat temu trudno było znaleźć w internecie czy księgarniach rzetelną wiedzę na temat choroby Hashimoto. Gdzie sięgać…
SIBO (z ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth), czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje się nadmierną ilością bakterii w jelicie…