Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. W weekendy, gdy jest więcej czasu, warto ten czas celebrować. Przygotować coś więcej niż tylko kanapki na szybko. Wasze zdrowie się Wam odwdzięczy za taką dawkę pozytywnej energii na dobry początek dnia.
Szakszuka z suszonymi pomidorami to propozycja śniadania bez laktozy i bez glutenu.
Szakszuka z suszonymi pomidorami: przepis na śniadanie
Składniki na szakszukę:
- pomidor 2 sztuki (240 g)
- suszone pomidory 6 plastrów (42 g)
- olej rzepakowy 0,75 łyżki (7,5 ml)
- jaja kurze całe 3 sztuki (150 g)
- bazylia 5 liści (5 g)
- sól 1 szczypta (2 g)
- pieprz czarny 1 szczypta (2 g)
Sposób przygotowania szakszuki z pomidorami
- Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
- Suszone pomidory również pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Wrzuć pomidory (świeże i suszone) i smaż 2-3 minuty.
- Wbij jaja, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem do momentu ścięcia białka.
- Gotową szakszukę posyp posiekaną bazylią.
Wartości odżywcze śniadania:
KCAL | białko | tłuszcze | węglowodany |
438 | 27 | 24 | 36 |