Okres świąteczny już coraz bliżej! Dla wielu z nas to czas dietetycznych wyrzeczeń i grzeszków. Tradycyjne polskie potrawy wigilijne są zazwyczaj kaloryczne i mocno odbiegają od zasad zdrowego odżywiania. Jak zatem przetrwać ten czas? Przede wszystkim zachować zdrowy rozsądek i nie dać się zwariować. Święta na restrykcyjnej diecie to też nienajlepszy pomysł. Podsuwamy Wam zatem kilka zasad, które pomogą zachować balans.
- Nie rezygnuj z regularnych 5 posiłków w ciągu dnia. Śniadanie to podstawa. Nie warto “zostawiać sobie miejsca na później”. Zasada mniejszych porcji rozłożonych regularnie w ciągu dnia sprawdzi się najlepiej.
- Nie zapominaj o prawidłowym nawodnieniu. Często w ferworze świątecznych przygotowań pomijamy picie wody. Załóż sobie dzienny cel.
- Spędzaj czas aktywnie. Wykorzystaj wolne chwile na zimowe sporty (jeżeli pozwoli na to pogoda). Długi spacer i aktywne gry czy zabawy w świąteczny dzień to idealny pomysł dla całej rodziny.
- Wykorzystaj zdrowe zastępniki. Spróbuj przygotować tradycyjną potrawę w nieco zdrowszej wersji. Zastąp:
- cukier -> ksylitolem lub erytrytolem,
- mąkę pszenną -> mąką pełnoziarnistą, owsianą, gryczaną
- majonez -> jogurtem
- Zastosuj zdrowsze techniki przygotowania potraw np. zamiast smażyć rybę na głębokim oleju upiecz ją w piekarniku.
- Nie zapominaj o dodatku świeżych warzyw i owoców do potraw.
- Spróbuj wszystkiego, ale z umiarem. Zwracaj uwagę na porcje, aby nie były zbyt duże.