Na śniadanie jajecznica! Czyli pierwszy pomysł, który przychodzi do głowy w Polskim domu: szybko i smacznie.
Ale tym razem urozmaicimy ją, by była również pełna wartości odżywczych – na śniadanie podajemy jajecznicę ze szpinakiem i ricottą.
Jajecznica ze szpinakiem i ricottą: przepis na śniadanie
Składniki na śniadanie:
- olej rzepakowy – 0,75 łyżeczki (3,75 ml)
- szpinak – 2 garście (50 g)
- jaja kurze całe – 2 sztuki (100 g)
- sól – 1 szczypta (2 g)
- pieprz czarny – 1 szczypta (2 g)
- ser ricotta – 3 łyżki (60 g)
- chleb żytni razowy – 1 kromka (40 g)
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj szpinak i duś przez 2-3 minuty.
- Wbij jaja, dodaj przyprawy i smaż do momentu ścięcia jaj.
- Pod koniec dodaj pokruszony ser.
- Podawaj z pieczywem.
Wartości odżywcze śniadania:
KCAL | białko | tłuszcze | węglowodany |
390 | 23 | 22 | 26 |