Nadchodzi weekend! Po ciężkim tygodniu mamy ochotę odpocząć, zjeść coś dobrego i nie musieć myśleć o niczym. Kto z Was tak ma? Najlepiej jeszcze, żeby przekąska, którą będziemy konsumować, była małym cheat mealem, na którego w tygodniu sobie nie pozwalamy. Pizza? Frytki? A może zamiast tego frytki z marchewki? A do tego dip jogurtowo-czosnkowy?
Smaczniejsze i zdrowsze niż te tradycyjne!
Imbirowe frytki z marchewki z dipem jogurtowo-czosnkowym: przepis na zdrową przekąskę
Składniki na frytki:
- marchew – 3 sztuki (135 g)
- imbir – 1 plaster (10 g)
- olej rzepakowy – 0,75 łyżeczki (3,75 ml)
- papryka czerwona słodka – 1 szczypta (2 g)
- papryka czerwona ostra – 1 szczypta (2 g)
- kurkuma mielona – 1 szczypta (2 g)
- sól – 1 szczypta (2 g)
- pieprz czarny – 1 szczypta (2 g)
Składniki na dip:
- czosnek – 0,5 ząbka (2,5 g)
- jogurt naturalny bez laktozy – 0,33 szklanki (82,5 g)
- sól – 1 szczypta (2 g)
- pieprz czarny – 1 szczypta (2 g)
Sposób przygotowania
Imbirowe frytki z marchewki:
- Marchew obierz i pokrój w słupki.
- Imbir zetrzyj na tarce.
- Olej połącz z przyprawami, imbirem i marynatą natrzyj marchewki.
- Wyłóż na blaszkę i piecz w 180°C przez około 20 minut.
Dip jogurtowo-czosnkowy:
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj jogurt z solą, pieprzem i czosnkiem.
Wartości odżywcze frytek:
KCAL | białko | tłuszcze | węglowodany |
170 | 7 | 6 | 26 |