MamHashi.pl

Przekąska: Imbirowe frytki z marchewki z dipem jogurtowo-czosnkowym

Imbirowe frytki z marchewki z dipem jogurtowo-czosnkowym

Nadchodzi weekend! Po ciężkim tygodniu mamy ochotę odpocząć, zjeść coś dobrego i nie musieć myśleć o niczym. Kto z Was tak ma? Najlepiej jeszcze, żeby przekąska, którą będziemy konsumować, była małym cheat mealem, na którego w tygodniu sobie nie pozwalamy. Pizza? Frytki? A może zamiast tego frytki z marchewki? A do tego dip jogurtowo-czosnkowy?

Smaczniejsze i zdrowsze niż te tradycyjne!

Imbirowe frytki z marchewki z dipem jogurtowo-czosnkowym: przepis na zdrową przekąskę

Składniki na frytki:

Składniki na dip:

Sposób przygotowania

Imbirowe frytki z marchewki:

  1. Marchew obierz i pokrój w słupki.
  2. Imbir zetrzyj na tarce.
  3. Olej połącz z przyprawami, imbirem i marynatą natrzyj marchewki.
  4. Wyłóż na blaszkę i piecz w 180°C przez około 20 minut.

Dip jogurtowo-czosnkowy:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę. 
  2. Wymieszaj jogurt z solą, pieprzem i czosnkiem.

Wartości odżywcze frytek:

KCAL białko tłuszcze węglowodany
170 7 6 26
Exit mobile version