Obiad to bardzo ważny posiłek. Zazwyczaj jedzony w trakcie aktywnego dnia jest dla nas doładowaniem energii na kolejne godziny! Najlepiej, by był smaczny i szybki w przygotowaniu. Nasza propozycja obiadu dla osób, które odstawiły gluten i laktozę: makaron z krewetkami i szpinakiem.
Makaron z krewetkami i szpinakiem: przepis na obiad
Składniki na makaron:
- makaron ryżowy 80 g
- czosnek 1 ząbek (5 g)
- cebula 0,25 sztuki (27,5 g)
- pomidor 1 sztuka (120 g)
- olej rzepakowy 1,5 łyżeczki (7,5 ml)
- krewetki tygrysie 10 sztuk (120 g)
- szpinak 2 garście (50 g)
- sól 1 szczypta (2 g)
- pieprz czarny 1 szczypta (2 g)
Sposób przygotowania makaronu z krewetkami
- Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
- Czosnek i cebulę drobno posiekaj, pomidora pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i cebulę, po chwili dodaj krewetki.
- Smaż po 1 minucie z każdej strony.
- Następnie dodaj szpinak i pomidora, smaż jeszcze 2-3 minuty.
- Na koniec na patelnię dodaj ugotowany makaron, całość wymieszaj i dopraw.
Wartości odżywcze śniadania:
KCAL | białko | tłuszcze | węglowodany |
509 | 35 | 9 | 75 |