Nasza propozycja na prostą, szybką i bezglutenową kolację? Krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym.
Dla osób, które w swojej diecie muszą wykluczyć laktozę oraz gluten ten krem będzie doskonałym rozwiązaniem.
Krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym: przepis na kolację
Składniki na kolację:
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- imbir – 1 plaster (10 g)
- olej rzepakowy – 0,33 łyżeczki (1,65 ml)
- pomidory krojone w sosie własnym 1- ,5 szklanki (360 g)
- woda – 0,25 szklanki (60 ml)
- sól – 1 szczypta (2 g)
- pieprz czarny – 1 szczypta (2 g)
- mleczko kokosowe – 2 łyżki (20 ml)
- chleb bezglutenowy wieloziarnisty – 1,5 kromki (60 g)
- kolendra – 1 łyżka (3 g)
Sposób przygotowania
- Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir zetrzyj na tarce.
- Na dnie garnka rozgrzej olej i podsmaż czosnek i imbir.
- Dodaj pomidory, przyprawy, wodę i gotuj przez kilka minut.
- Zblenduj zupę na krem, dodaj mleczko kokosowe i zagotuj.
- Pieczywo zapiecz w tosterze i pokrój w kostkę.
- Krem posyp posiekaną kolendrą i grzankami.
Wartości odżywcze śniadania:
KCAL | białko | tłuszcze | węglowodany |
319 | 8 | 12 | 51 |